perjantai 9. marraskuuta 2018

Kahleet putosivat ajallaan


"...jalkojaan vaivattiin kahleilla, hän joutui rautoihin..." 
Ps 105:18*




Ikäänkuin ensi kertaa olisin jakeen nähnyt, vaikka se luetuksi on täytynyt aiemminkin tulla. Tuo kohta oli tällaisessa kohdassa: "Kun hän kutsui nälänhädän maahan ja kokonaan mursi leivän tuen, oli hän lähettänyt heidän edellään miehen: Joosef oli myyty orjaksi. Hänen jalkojaan vaivattiin kahleilla, hän joutui rautoihin, kunnes hänen sanansa kävi toteen, ja Herran puhe osoitti hänet puhtaaksi." Ps 105:16-19*

Mielessäni näin painavat kahleet jaloissa. Jos meillä hyväkin kenkä saattaa hiertää, niin mitä tekevät raskaat rautakahleet jaloissa! Ei ole ergonomista tai pehmustettua. Varmaan hyvin äkkiä olivat jalat verillä ja liikkuminen tuskallista. Tämäkin vaihe kuitenkin kuului Jumalan suunnitelmaan yhtenä osana... Joosefistahan tuli isänsä perhekunnan ja  suvun pelastaja nälänhädältä. Hänestä tuli  myös Egyptin valtias; hänestä... entisestä vangista!  Mutta sitä ennen hänen osakseen tuli voittaa vankilan päällikön suosio... kahleet putosivat jaloista ajallaan.

Joosefin alkuaikaa vankilassa: 1 Moos. 39:20-23

Jumalan suurta suunnitelmaa varten tarvittiin outo vaihe! Emme useinkaan käsitä raskaita vaiheita, miten niistä voi koitua jotain hyvää. Joosefia ajatellessa voi tulla mieleen, että pitikö sen mennä niin? Eikö hän olisi voinut päästä faaraon suosioon suoraan Potifarin talosta? Jumala tietää vastauksen siihen. Hän voi laittaa vaikkapa ilkeämielisen ihmisen suunnitelmiin uuden muodon ja tehdä niistäkin jotain ihan toista, kuin joku ihminen aikoi. Joosef lienee oppinut jotain tärkeää eri vaiheissaan, jotka kuitenkin kaikki olivat Jumalan tiedossa ja suunnitelmissa.


---
*Käyttämäni Raamatunkäännös: Jumalan kansan Pyhä Raamattu/Uusi Tie (perustuu -33/-38 kirkkoraamattuun)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti