keskiviikko 15. kesäkuuta 2022

Pyhästä Hengestä - sen saamisesta LAHJANA

Se lahjoitetaan Jeesukseen uskoville. Johannes Kastajasta tosin sanottiin jo ennen hänen syntymäänsä enkelin ilmoittamana näin:  "Sillä hän on oleva suuri Herran edessä; viiniä ja väkijuomaa hän ei juo, ja hän on oleva täytetty Pyhällä Hengellä hamasta äitinsä kohdusta." Luuk. 1:15. Hänhän olikin Jeesuksen edeltäkävijä. Mutta me muut sitten; näköjään sen lahjan voi saada ennenkuin ihminen on tullut kastetuksikaan.

Saul/Paavali. Apt. 9:10-18 KR-92 kts. Raamatusta: "...kysy Juudaksen talosta Saulia, jota kutsutaan Tarsolaiseksi. Hän rukoilee... ... Ananias lähti. Hän meni sisälle taloon, pani kätensä Saulin päälle ja sanoi: "Saul, veljeni! Herra on lähettänyt minut - Jeesus, joka ilmestyi sinulle, kun olit matkalla tänne. Hän lähetti minut, jotta saisit näkösi takaisin ja täyttyisit Pyhästä Hengestä."  Samassa oli kuin suomut olisivat pudonneet Saulin silmistä ja hän näki jälleen. Hän nousi jalkeille, ja hänet kastettiin."

Saul oli saanut uskon lahjan sen kolmen pimeän hiljaisuuden päivän aikana, jolloin hän ei nähnyt, syönyt, eikä juonut. Mutta hän oli silloin Jumalan puhuttelussa. Hän näki sinä aikana näyn, että Ananias -niminen mies tulee, ja laittaa kätensä hänen päälleen, jotta hän saa näkönsä jälleen. 

Sitten oli se tapaus, että uskoon tulleet - Pietarin puheen aikana - Korneliuksen kotona saivat lahjan: "...hämmästyivät sitä, että Pyhän Hengen lahja vuodatettiin pakanoihinkin, sillä he kuulivat heidän puhuvan kielillä ja ylistävän Jumalaa..." Apt. 10:45-46 "Ei kaiketi kukaan voi kieltää kastamasta näitä, jotka ovat saaneet Pyhän Hengen niinkuin mekin? Ja hän käski kastaa heidät Jeesuksen Kristuksen nimeen..." Apt. 10:47-48 

Ja sellainenkin tapaus oli, jolloin uskovat saivat Pyhän Hengen vasta kasteen jälkeen - itseasiassa uudelleenkastamisen jälkeen: "Ja hän sanoi heille: "Saittteko Pyhän Hengen silloin kun tulitte uskoon?" Niin he sanoivat hänelle: "Emme ole edes kuulleet, että Pyhää Henkeä on olemassakaan." Ja hän sanoi heille: "Millä kasteella te sittten olette kastetut?" He vastasivat:  "Johanneksen kasteella." Niin Paavali sanoi: "Johannes kastoi parannuksen kasteella, kehoittaen kansaa uskomaan häneen, joka on tuleva hänen jälkeensä, se on, Jeesukseen." Sen kuultuaan he ottivat kasteen Herran Jeesuksen nimeen. Ja kun Paavali pani kätensä heidän päälleen, tuli heidän päällensä Pyhä Henki, ja he puhuivat kielillä ja ennustivat." Apt. 19;3-6

Olisivatko he voineet saada Pyhän Hengen lahjan, vain Paavalin kättten päällepanemisen kautta, vai oliko sillä kasteasialla joku osuus asiassa, siihen en minä osaa sanoa mitään. Pyhä Henki jokatapauksessa toimii jakaen lahjoja - erilaisia lahjoja - oman tahtonsa mukaan; "...mutta kaiken tämän vaikuttaa yksi ja sama Henki, jakaen kullekin erikseen, niinkuin tahtoo." 1. Kor. 12:11

Haluaisin vielä korostaa sitä asiaa, että kyseessä on lahjasaamiset. Siis LAHJAT. Ja lahjathan on sellaisia, joiden saamiseen meillä ei ole osaa eikä arpaa omilla tekemisillämme. Armosta saadaan vaan.

---

Tänä aamuna lukuvuoroon osui tuo Paavalin tapaus, kun hän sai sen lahjan. Innostuin kirjoittamaan vihkooni siitä. Ja kun oli jo aiemminkin näitä tapauksia mieleen tullut, niin muistelin niitäkin. Mutta onhan Raamatussa enemmänkin näitä kertomuksia Pyhän Hengen työstä ja ilmestymisistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti