keskiviikko 16. marraskuuta 2022

"...kaikessa kiusattu samalla lailla kuin mekin..."*

"Meidän ylipappimmehan jos kukaan kykenee ymmärtämään vajavuuksiamme, sillä häntä on koeteltu kaikessa samalla tavoin kuin meitäkin koetellaan; hän vain ei langennut syntiin."

Tässä kohtaa voi olla hyvä miettiä niitä omia kiusauksia ja koettelemuksia... ja huomata, että Jeesus on joutunut kokemaan sitä samaa. Joten... vaikka me lankesimme...:

"Astukaamme sen tähden rohkeasti armon valtaistuimen eteen, jotta saisimme armoa ja laupeutta, löytäisimme avun silloin kun sitä tarvitsemme."
 
"...sen tähden..". Me saamme ja voimme rohkeasti lähestyä häntä. Emme saa osaksemme ynseää, kylmäkiskoista, armotonta kohtelua, vaan myötätuntoa.

"Jokainen ylipappi valitaan ihmisten joukosta, ja ihmisiä hänet myös asetetaan edustamaan, tuomaan Jumalalle lahjoja ja uhreja syntien sovittamiseksi. Koska hän itsekin on heikko, hän osaa kohdella ymmärtävästi tietämättömiä ja erehtyviä, ja heikkoutensa tähden hänellä on myös velvollisuus uhrata syntiuhreja yhtä lailla itsensä kuin kansan puolesta."

Jeesuskin valittiin ihmisten joukosta... mutta samalla hän oli paljon enemmän: ylipappien ylipappi ja Jumalan oma Poika! Jeesus oli/on täydellinen ylipappi vajavaisten  ylipappien joukossa.

"Kukaan ei itse ota tätä arvoa itselleen, vaan ylipapin kutsuu Jumala, joka kutsui jo Aaronin. Siten ei Kristuskaan itse korottanut itseään ylipapin arvoon, vaan hänet korotti se, joka sanoi hänelle: - Sinä olet minun Poikani, tänä päivänä minä sinut synnytin, ja toisessa paikassa: - Sinä olet pappi ikuisesti, sinun pappeutesi on Melkisedekin pappeutta." Hebr. 5:1-6 KR-92
 

"Koska meillä siis on suuri ylipappi, joka on kulkenut läpi taivaiden, Jeesus, Jumalan Poika, pysykäämme tässä tunnustuksessa." Hebr. 4:14 KR-92 

Meillä on... Ikuinen ylipappi! Muita ei enää tarvita!  Se on ihmeellistä. Niin ihmeellistä, että se helposti myös unohtuu, koska se on niin suurta, ikäänkuin se ei meille kuuluisikaan, vaan joillekin muille, niille onnistuneille. Mutta ei kukaan ole "onnistunut" ilman Jeesusta! Häntä me kaikki tarvitsemme - joka päivä - enemmän kuin käsitämnekään. 





---
* Otsikko oli vanhemmasta käännöksestä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti