torstai 12. maaliskuuta 2020

Koetteliko Jeesus häntä?

Jeesuksen käynti, itseasiassa sanatarkasti "vetäytyminen", Tyyron ja Siidonin aluelle oli merkillinen tapaus. Jeesus halusi varmastikin silloin olla rauhassa. Mutta oliko sillä silti joku muukin tarkoitus? Sieltä alueelta ei mainita muita kohdattuja, kuin yksi kanaanilainen nainen. Ja se tapaus juuri onkin erikoinen.

Nainen nimittäin tiesi jostakin, että tässä on nyt paikalla sellainen, jolla on mahdollisuus auttaa häntä. Tai itseasiassa hänen tyttärensä oli se, jolle apua pyydettiin. Nainen huusi Jeesukselle: "Herra, Daavidin Poika, armahda minua. Riivaaja vaivaa kauheasti minun tytärtäni." Mutta sanotaan, ettei Jeesus "vastannut hänelle sanaakaan." Voisi kuvitella, että jos Jeesus opetuslapsineen käveli ulkona, hän vain käveli ikäänkuin ei olisi moista huutoa kuullutkaan...

Mutta nainen ei hellittänyt. Nainen osoittautui oikeaksi maanvaivaksi, ainakin opetuslasten mielestä, sillä he rupesivat lopulta sanomaan Jeesukselle, että: "Päästä hänet menemään, sillä hän huutaa meidän jälkeemme." Ja mitä Jeesus vastasi heille: ettei häntä ollut "lähetetty muitten kuin Israelin huoneen kadonneitten lammasten tykö." Mitä siihen sitten opetuslapsilla oli sanomista, kun Jeesus noin sanoi? Mutta nytpä vaimo kävi suoraan Jeesuksen eteen ja sanoi: "Herra, auta minua."

Mitä liikui naisen mielessä? Mitä Jeesuksen mielessä? Jeesus vastasi kovin tylyn tuntuisesti: "Ei ole soveliasta ottaa lasten leipää ja heittää penikoille." Olisiko Jeesukselta voinut odottaa moista vastausta? Joku olisi jo kääntynyt pois, tuollaisen vastauksen saadessaan. Mutta ei tämä nainen. Hän sanoi nöyrästi, mutta sitkeästi: "Niin, Herra; mutta syöväthän penikatkin niitä muruja, jotka heidän herrainsa pöydältä putoavat."

Mitä seurasi? Oliko siinä kenties ensin kaikenkattava hiljaisuus, kun odotettiin minkä vastauksen naisen sanat saavat, vai saavatko mitään?  Mutta vastaus jokatapauksessa oli nyt tämä: "Silloin Jeesus vastasi: "Oi vaimo, suuri on sinun uskosi, tapahtukoon sinulle, niinkuin tahdot". Ja hänen tyttärensä oli siitä hetkestä terve."

Ja sitten sanotaan: "Ja Jeesus lähti sieltä ja tuli Galilean järven rannalle..." Ja siellä hän sitten paransi paljon kansaa, hyvin monenlaisista vaivoista.

Olisiko mahdollista, että Jeesus olisi mennyt sinne Tyyron ja Siidonin alueelle myös tuon naisen tähden?

Nämä löytyvät: Matteus 15:21-30

---
Markus kertoo evankeliumissaan, että Jeesus meni johonkin taloon. Ehkä hänellä, tai jollakin hänen opetuslapsistaan oli siellä joku tuttu talonväki. Emme tiedä, mutta jotenkin tieto Jeesuksen läsnäolosta kantautui apua hakevan naisen korviin.

"Ja hän nousi sieltä ja lähti Tyyron ja Siidonin alueelle. Ja hän meni erääseen taloon eikä tahtonut, että kukaan saisi sitä tietää; mutta hän ei saanut olla salassa, vaan heti, kun eräs vaimo, jonka pienessä tyttäressä oli saastainen henki, kuuli hänestä, tuli hän ja lankesi hänen jalkojensa juureen." Mark. 7:24-25

Mark. 7:24-31

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti