lauantai 28. maaliskuuta 2020

Miten rutto ja temppelin paikka liittyivät toisiinsa?

Daavid oli määrännyt väenlaskun. En tiedä, oliko Jumala nimenomaan kieltänyt sen aiemmin vai ei, mutta hänen sotapäällikkönsä ainakin ihmettelivät sitä: "...Mutta miksi herrani, kuningas, haluaa sellaista?" Mutta kun käsky oli käynyt, he tottelivat, mutta hyvin etenkehtaisesti.

Mutta sanotaan, että "Daavidin omatunto soimasi häntä" ja hän sanoi tehneensä suuren synnin ja pyysi anteeksi sitä. Herra lähetti hänen luokseen Gaadin, jota sanottiin "näkijäksi". Herra oli määrännyt Daavidille nyt vaikean valinnan: ottaisiko hän seitsemän vuoden nälänhädän, kolmen kuukauden pakoa takaa-ajajilta, vai maahansa ruton kolmeksi päiväksi? Daavid ei tahtonut langeta ihmisten käsiin, joten hän päätti valita kolmen päivän ruton. Sillä oli järisyttävät seuraukset, sillä kansaa kuoli lyhyessä ajassa todella paljon.

"Mutta kun enkeli ojensi kätensä Jerusalemia kohti tuhotaksensa sen..." Herra käski enkelin laskea kätensä alas. Ja sanotaan, että enkeli oli silloin jebusilaisen Araunan (käyt. myös nimeä Ornan) puimatantereen luona.

Daavid myös murehti asiaa paljon nähdessään enkelin surmaavan kansaa. Hän otti syyt niskoilleen ja sanoi Herralle: "Sattukoon sinun kätesi minuun ja minun isäni perheeseen." Samana päivänä Gaad sai jälleen käskyn mennä sanomaan Daavidille, että hänen pitäisi rakentaa alttari jebusilaisen Araunan/Ornanin puimatantereelle. Tämä maanomistaja näkikin pian tantereellaan kaksi hätkähdyttävää asiaa: enkelin, jota hänen poikansakin pelästyivät,  sekä kuninkaan. Kun Arauna kuuli kuninkaan asian, hän tahtoi lahjoittaa kuninkaalle pellon, härät, puimaäkeet sekä viljat. Mutta kuningas ei tahtonut ottaa niitä ilmaiseksi, vaan ostaa ne. Ja niin tehtiin, kaupat syntyivät, alttari rakennettiin ja siellä rukoiltiin Jumalaa avuksi. Varmasti siellä alttarin ääressä rukoiltiin myös syntejä anteeksi - ja myös pidettiin kiitosjumalanpalvelus, kun rutosta päästiin!

Miten tämä sitten temppeliin liittyy? Sille paikalle Daavidin poika, Salomo, myöhemmin tuli rakentamaan temppelin. Daavid olisi sen jo tahtonut tehdä, mutta Jumala halusi antaa sen hänen poikansa tehtäväksi. Daavid sai kylläkin valmistella asiaa, sillä hänen sanotaan koonneen rakennustarpeita sitä varten. Hän hakkautti kivenhakkaajilla kiviä temppelin rakennusta varen, ja myös rautaa ja puuta koottiin rakennustöihin. "Niin Daavid hankki ennen kuolemaansa suuret varastot."


Daavidhan oli murehtinut paljon nähdessään enkelin surmaavan kansaasa, jolloin hän ottikin syyt niskoilleen ja sanoi Herralle: "Sattukoon sinun kätesi minuun ja minun isäni perheeseen."
Syyn ottaminen hänen sukuunsa, toteutui paljon isommin kuin hän ajattelikaan... Jumala oli päättänyt jo aikojen alussa, että hänen suvustaan syntyi se kaikkein suurin syntien kantaja ja Kuningas: Herra Jeesus, Jumalan Poika! 

2. Sam.  luku 24
1. Aikak. luvut 21-22
2. Aikak. 3:1

4 kommenttia:

 1. Enpä ole aikoihin kuullut sanaa "etenkehtaisesti", ehkä äidin sanomana joskus.. olisiko P-Karjalan murretta? Tarkoittaa varmaan että vastentahtoisesti tai haluttomasti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle tuo on tarttunut isännältä:) Jotain semmoista se mun mielestä tarkoittaa, ja oli hauska käyttää sitä tässä, kun se kerran mieleen tuli:)

   Poista
 2. Raamatun aikaan oli ruttoa, nykyisin se on tuo virus, johon kuolee ihmisiä, eletään Ilmestyskirjan ennustusten aikaa, Ilm.kirja 6 luku. Jumala voi muuttaa suomen kohtalon, ja maailmankin kohtalon, jos ihmiset nöyrtyisivät ja kääntyisivät Jumalan puoleen, niin että hän armahtaisi vielä ja antaisi anteeksi, mutta ihmiset on kääntäneet selkänsä ja rikkoneet kaikki käskyt, en yhtään ihmettele vaikka elintarvike pulakin tulisi, yli 30 v. sitten Wilkersson näky kirja pitää paljon paikkansa, ..."tulee yö jolloin ei kukaan voi työtä tehdä" joh.9 ...tulee maanjäristyksiä, ruttoa ja nälänhätää monin paikoin" Luuk 21. Tämä on kovaa puhetta, jota ihmiset ei kestä kuunnella, koska eivät halua kuulla totuutta Jer.6 "kuunnelkaa pasunan ääntä, mutta he vastasivat emme kuuntele"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On aivan totta, että kaikkea tätä on ennustettu tulevan. Vaikka tällaiset ajat pelottaa uskovaakin, niin oli myös rohkaiseva sana Herran omille: "...nostakaa päänne, sillä teidän vapautuksenne on lähellä..."

   Poista