tiistai 13. joulukuuta 2022

Jaakobin saama nimi - Ja siunaus jonka hän sai

Jaakobia nimitetään pettäjäksi. Hän oli tietenkin saanut oikean nimensä jo syntyessään. Ihmettelin, että miksi hännelle annettiinkin jo silloin sellainen nimi, että häntä kutsuttaisiin myöhemmin pettäjäksi? 

Vastaus löytyi Raamatun sivulta, jakeen  1. Moos. 25:26 jakeesta ja sen selityksestä, sivun alaviitteessä. Se kuului KR-92 mukaan näin: "Nimi Jaakob muistuttaa sekä  hebrean sanaa ageb 'kantapää' että sanaa agab ' hän pettää'."  Mainitussa jakeessa kerrotaankin, että syntyessään Jaakob piti ensin syntyneen kaksoisveljensä Eesaun kantapäästä kiinni. Siinä oli se ageb - kantapää. Mutta myöhemmin hänessä toteutui se toinenkin, se agab - "hän pettää". Mutta sellaista ei kukaan varmastikaan ajatellut hänen syntyessään!

Tuli kuitenkin se keittoepisodi, jolloin hän nälkäiseltä veljeltään "osti", siis kiristi - naurettavalla keittolautasellisen hinnalla - veljensä esikoisaseman! Ja todellakin - äitinsä myötävaikuksella, äitinsä  ideoimalla juonella -  huolehdittiin myöhemmin, että esikoissiunaus todella tulee hänelle. Toki Eesaukin olisi voinut pitää enemmän huolta omastaan...

Mutta yhtäkaikki, Jumala oli kyllä alunalkaen jo ilmoittanut tahtonsa; että "vanhempi palvelee nuorempaa", kun oli sen  Rebekalle jo kaksosten odotusaikana ilmoittanut.  Iisak kuitenkin suosi vanhempaa poikaansa, äiti tätä nuorempaa.

Mutta keittoepisodin - ja erityisesti kauan sen jälkeen tulleen todellisen petoksen jälkeen, olikin Jaakobin lähdettävä pakomatkalle välttyäkseen veljensä kostolta. Jaakobhan esiintyi siunauksen saadessaan sokean isänsä edessä veljenään,  tarjoillen äidin laittamaa isän lempiruokaa karvat käsiinsä kiedottuina, esiin tuen veljenään veljensä vaatteissa - jotka äiti Rebekka oli hoteistaan hänelle antanut.

Pakomatkalla Jumala kuitenkin ilmestyi tälle pettäjälle - ja antoi hänelle siunauksen, joka oli annettu jo hänen isoisälleen Aabrahamille ja isälleen Iisakille. Hänelle luvattiin tämä maa ja varjelus pakomatkallaan, paljon jälkeläisiä - ja paluu takaisin. Ja sanottiinpa että hänen saamansa siunaus tulisi kaikkien maailman kansojen osaksi.

 Mahtoi olla Jaakobin pää pyörällä tämän jälkeen. Ja askel kevyempi...

---

Kaikki tapahtui kuten Jumala oli luvannut. Jumala oli alusta alkaen jo valinnut hänet lupauksen kantajaksi. Vaikka hän ihmisten silmissä ei olisi ollut se ensimmäinen valinta siihen...

Mutta paljon oli Jaakobin elämässä vielä tuleva tapahtumaan Jumalan suunnitelmissa ollessaan. Eikä se kaikki suinkaan ollut sellaista, jonka Jaakob olisi itse valinnut, jos olisi saanut asiasta itse  päättää. 



Tässä vielä vanha Päivän sana TV7:ltä, joka sopii aiheeseen. Sen voi siellä sekä lukea, että kuunnella.

https://www.tv7.fi/daily_word/31-12-2020/

(Jostain syystä linkissä on vuosiluku 2020, vaikka se menee juuri siihen, mihin tarkoitinkin, eli v. 2021 viimeiselle päivälle. Sen uudempia siellä ei valitettavasti näy olevankaan.)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti