maanantai 28. elokuuta 2023

Kun mittakaavaa sain omasta kodista

Joku voi ajatella, että onpa minulla omituiset mielenkiinnon kohteet... Mutta kun kerran lueskelen Raamattua, niin jotkut asiat tulee selvemmäksi itselle, jos löytyy joku tuttu asia, josta voi ikäänkuin ottaa mittakaavaa, tms. Joidenkin asioiden kohdalla vaikkapa matkustelevat ihmiset voivat ehkä saada uusia näkymiä luettuun, kun ovat silmillään nähneet jotain mihin luettuja asioita voi verrata. Niinkuin vaikkapa joku Turkin rannikko Paavalin matkoja lukiessa. 

Mutta nyt oli sellaista, johon minun oli helppo ottaa mittakaavaa oman kodin mitoista. Luetussa oli parin pylvään mittoja, jotka oli ilmoitettu kyynärämittoina. Kyynärä on helppo muuttaa metreiksi, sillä se on n. puoli metriä. Mainittu pylväs, tai pylväät, joita oli kaksi, olivat mitoiltaan n. 9 m pitkiä + pylväänpää n. 2,5 m. No meillä on olkkari 6 m pitkä, ja silmäilin sitten keittiötä sillä silmällä, että olisikohan olkkari ja keittiö yhdessä sitä pituusluokkaa? Otin mittannauhan käteeni ja mittailin. Niinpä tuo aika samoihin meni. No kun oli osunut vielä kyseisen pylvään ympärysmittakin silmiini, joka oli 12 kyynärää, eli 6 m, niin mittailin vielä keittiön korkean kaappiryhmän mittojakin sen mittannauhani kanssa. Siihen tuli mitaksi vajaa 4 m, joten tuumin mielessäni, että jos kaapin pyöristäisi, niin se alkaisi varmaan ollakin aika likellä pylvään ympärysmittaluokkaa. 

Näin miettiessä niiden pylväiden mittasuhteet tuli minulle ikäänkuin näkyväksi, eivätkä jääneet vain käsittämättömiksi maininnoiksi, kun niitä luki. Mielikuvitus näki eräässä kohdassa - kun ne pois sanottiin kuljetetun - ne valtavat pylväät kuin vaakatasoon laitetun, ja kuljetusta odottamassa. Aivan mieletön kuljetusurakka...

Isot pylväät, mutta mittakaavana saatoin käyttää omaa pienenpuoleista taloamme; neliöitä n. 85 meillä. Talo yhdelle aikanaan tehty, laajennettunakin siis vielä niin. Mutta niin vain meitä täällä kuusi henkilöä vuosikausia asui. Nyt on väki siitä vähentynyt. Mutta sitä se elämä on, kun poikaset yksi toisensa jälkeen lähtevät pesästä.


Näistä löytyivät mittatiedot:

1. Kuningasten kirja 7:13-23 (kun ne tehtiin)
2. Kuningasten kirja 25:13-17 (niiden poisvienti) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti