sunnuntai 31. lokakuuta 2021

Kuin suuren saaliin saanut...

Otsikon ajatus olivat tänään psalmissa 119, jae 162. Siinä riemuittiin Jumalan puheesta kuin olisi saatu ilo suuresta saaliista!

Mutta olipa myös kertomus siitä miehestä (Luuk. 8:26-39) jota kaikki pelkäsivät; hänestä, joka jouduttiin sitomaan, ja joka kuljeskeli ilman vaatteita. Jotenkin nyt tuli mieleen, että jonkun poika oli hänkin. Ei kerrota, oliko hänen omaisiaan, esim. vanhempiaan  elossa. Mutta jos oli; suru, huoli ja häpeä pojan puolesta oli suuri. Tekihän poika kummallisia asioita ja oli kaikin mahdollisin tavoin outo, pukeutumisasiaa myöten...

Mikä lie ollut syynä, että hänestä tuli se, mikä hänestä tuli: kaikkien karttama häirikkö. Emme tiedä mitä hän teki, mutta lopulta paikkakuntalaisten hermot olivat niin kireällä, että järjestettiin porukka pistämään mies kahleisiin. Mikä valtava suru, häpeä ja itkun ja rukousten aihe  vanhemmille, ja muille läheisille, jos oletamme että he olivat sitä kaikkea pojan elämää läheltä seuraamassa. 

Mutta jonkun joka tapauksessa piti ruokaakin hänelle tuoda, kun hän kahleissa oli. Ruoantuojat saattoivat tulla itkien, ja saivat kaiketi lisää itkun aihetta kun raivopäinen vangittu kaikkia luultavasti solvasi mitä kauheimmin sanoin - kunnes lopulta karkasi kaikista kahleistaan ollen taatusti vaarallinen. Olihan hän riivaajan, tai tarkemmin sanottuna: riivaajien - vallassa,  ja äänitorvi. Ne antoivat miehelle uuden nimenkin: "Legioona", sillä niitä oli niin monta. (Käyttämäni teksti* selvensi vielä asiaa kertomalla, että se oli 6000!) 

Mutta sitten tapahtui se suuri ihme: mies - ja hänessä ollut riivaajien legioona kohtasi voittajansa: Jeesus tuli vastaan. Ja riivaajatkin tunnistivat hänet siksi, joka hän oli: "Mitä sinulla on minun kanssani tekemistä, Jeesus, Jumalan, Korkeimman, Poika?" 

Ja tapahtui, että Jeesus vapautti miehen kaikista painoistaan, kaikista riivaajista. Miehestä tuli kuin kuka tahansa normaali mies. Joku/jotkut järjestivät hänelle vaatteet päälle ja ne yllä hän istui Jeesuksen jalkojen juuressa. Hän halusi varmaan aina pysyä Jeesuksen kanssa. Mutta mitä Jeesus sanoi? Hän käski miehen mennä omaistensa luo ja kertoa mitä hänelle oli tapahtunut; mitä Jumala oli hänelle tehnyt. 

Voi mikä ilo syntyi hänen kotonaan! Siellä taatusti riemuittiin - kuin suuresta saaliista!🙂


----

Yksi tälle päivälle myös merkitty lukukohta oli jakeita psalmista 64. Siellä oleva jae 6 (tai joissain jakeeksi 5 merkitty) tuntuu sopivan myös tähän: 

"Kaikki me olimme kuin saastaiset, ja niinkuin tahrattu vaate oli kaikki meidän vanhurskautemne. Ja kaikki me olemme lakastuneet kuin lehdet, ja pahat tekomme heittelevät meitä kuin tuuli."  

Ne "tuulet" heitteli sitä miestä, ne heittelee meitä, mutta Jeesus on Vapauttaja yhä!


  ✝️  Siunausta päivääsi! 


---

* Helsingin ortodoksisen  seurakunnan Päivän sana:

https://www.hos.fi/paivan-sana/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti