maanantai 23. marraskuuta 2020

Vanhasta Bibliasta v. 1776 rohkaisun sanaa tähän päivään

"Hyvä on olla kärsivällisenä ja Herralta apua toivoa."
Valitusvirret 3:28 Biblia 1776*Erityisesti minua puhutteli tuo ylempi jae. Luin sen ensiksi kirjasta Armon valo**. Siinä kerrottiin, että tuo jae löytyi pieneltä paperilappuselta kirkon lattian alta, kun erästä kirkkoa remontoitiin. Lappunen oli 1800-luvun puolivälistä. Muut paperit, jotka olivat samassa yhteydessä, osoittivat sen. Joku oli silloin kauan sitten katsonut aiheelliseksi kirjoittaa jakeen ylös.
 


"Vaan joka huomen on se uusi, ja sinun uskollisuutes on suuri.
Herra on minun osani, sanoo minun sieluni;
sentähden tahdon minä häneen toivoa."
 Valitusvirret 3:23-24 Biblia 1776*


---
* Biblia 1776 on luettavissa Koivuniemen Raamattuhaussa, josta minäkin nuo jakeet hain.

**Armon valo -kirja: Kirjapaja 1998. Toim. Tuula Pohjalainen-Vinko. Kirjassa on Lapuan hiippakunnan pappien kirjoittamia hartauskirjoituksia. Sivuja on 132. 4 kommenttia:

 1. Olipa ihana löytö 1800-luvulta! Olisipa kiinnostavaa tietää, kuka sen oli kirjoittanut ja mitä kaikkea hänen mielessään oli silloin pyörinyt. Hyvä on tosiaan toivoa apua Herralta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli! Kirjassa sanottiin, että siihen aikaan oli nälkävuodet. Lappunen oli kuulemma repeytynyt jostain isommasta paperista ja arveltiin, että sen muistiin kirjoittanut olisi voinut olla vaikka pappi, koska kirkkokuulutuksia oli samassa paperisatsissa. Niissä kuulemma huomattavan paljon merkintöjä lasten kuolemista. Ajasta aikaan, vuosisadasta toiseen me ihmiset olemme Raamatusta lohdutusta ja rohkaisua hakeneet elämämme vaiheisiin. Ja se on jotenkin pysäyttävä huomio, kun siitä saa tuollaisen käytännön esimerkin eteensä.

   Poista
 2. Olipas hyvä rohkaisu! :) T: Villasukkavihulainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli minustakin! Joskus on hyvä lukea samoja asioita vähän erilaisin sanakääntein, kuin mihin on yleensä tottunut:)

   Poista