lauantai 24. syyskuuta 2022

Jumalan huolenpidossa silti oli hänkin

Ismael, Ismael - Aabrahamin poika, orjattaresta syntynyt, joka ei ollut se lupauksen lapsi. Äitinsä nimi oli Hagar. Kun he tänään lukemisiini tulivat, Ismaelin asia suretti ensin. Mutta myös siunasi, sillä Jumala piti huolta myös Ismaelista.

Kun äitinsä Hagar jo odotti häntä, ja oli lähtenyt emäntäänsä Saaraa pakoon - ylpeän käyttäytymisensä ja siitä johtuvan kurituksen vuoksi, ilmestyi Jumala hänelle autiomaassa. Ja Hagar sai silloin lupauksen sanan pojastaan:

"Sitten Herran enkeli sanoi hänelle:  - Sinä olet raskaana, ja kun synnytät pojan, anna hänelle nimeksi Ismael, sillä Herra kuuli,* kun valitit hätääsi. Poikasi on oleva kuin villiaasi, hänen kätensä on kaikkia vastaan, ja kaikkien käsi on häntä vastaan, aina hän on oleva vastakkain kaikkien veljiensä kanssa." *Nimi Ismael merkitsee 'Jumala kuulee'.   1. Moos. 16:11-12 KR-92 

Hagar palasi autiomaasta emäntänsä luo.

...

Vuosien päästä, teini-ikäisenä Ismael joutui kokemaan sen, että hänet lähetettiin äitinsä kanssa pois, tulemaan toimeen omillaan. Äitinsä  Haagar siis toistamiseen harhaili autiomaassa ja nyt loppui vesi niin tyystin, että äiti ajatteli poikansa Ismaelin kuolevan nyt vedenpuutteeseen. Mutta Jumala piti huolta heistä tälläkin kertaa. 

"Jumala kuuli pojan valituksen, ja Jumalan enkeli kutsui taivaasta Hagaria ja sanoi hänelle: "Mikä sinun on, Hagar? Älä ole huolissasi. Jumala on kuullut pojan itkun. Nouse, nosta poika maasta ja pidä hänestä hyvää huolta. Minä annan hänestä polveutua suuren  kansan." Ja Jumala avasi Hagarin silmät, niin että hän näki lähellään kaivon, ja hän meni täyttämään leilin vedellä ja antoi pojan juoda." Poika kasvoi aikuiseksi, ja Jumala oli hänen kanssaan. Hän jäi autiomaahan asumaan, ja hänestä tuli taitava jousimies. Hän asui Paranin autiomaassa, ja hänen äitinsä otti hänelle vaimon Egyptistä." 1. Moos. 21:17-21 KR-92 

Kun Ismaelin isä, Aabraham, sitten aikanaan kuoli - 175 vuotiaana, sanotaan siitä asiasta näin:

"Hänen poikansa Iisak ja Ismael hautasivat hänet Makpelan luolaan, joka sijaitsi heettiläisen Efronin, Soharin pojan, vainiolla Mamresta itään. Tämän vainion Abraham oli ostanut heettiläisiltä, ja sinne oli haudattu Abraham ja hänen vaimonsa  Saara." 1. Moos. 25:9-10 KR-92 

"Ismael eli kaikkiaan satakolmekymmentäseitsemän vuotta. Sitten hän kuoli ja hänet otettiin isiensä luo. Ismaelin  suvun asuma-alue ulottui Havilasta aina  Suriin, joka on Egyptistä itään Assurin suunnalla. Ja Ismael joutui alinomaa vastakkain veljiensä kanssa." 1. Moos. 25:17-18 KR-92 

Ja mainittakoon vielä tämä: Ismaelillahan oli muitakin veljiä, kuin vain lupauksen lapsi, Saarasta syntynyt Iisak. Nimittäin Saaran kuoleman jälkeen Aabraham oli ottanut uuden vaimon, jonka nimi oli Ketura.

"Hän synnytti Abrahamille Simranin, Joksanin, Medanin, Midianin, Jisbakin ja Suahin." 1. Moos. 25:2 KR-92 

---

Jos Haagaria ja Ismaelia ajattelee, niin Jumalahan olisi voinut missä vaiheessa tahansa ns. puhaltaa pelin poikki ja estää Ismaelin syntymisen, mutta ei hän sitä halunnut tehdä. Sensijaan Jumala itse tahtoi antaa nimenkin Ismaelille!  "Jumala kuulee".





2 kommenttia:

  1. Luin juuri yhdestä kirjasta siitä, että Jumala välitti Hagaristakin, vaikka hän oli vain orjatar. Hänenkin valituksensa kuultiin, hänkin sai avun. Ja Ismael tosiaan. Vaikka oltaisiin maailman silmissä kuinka mitättömiä, meistäkin Jumala välittää ja kuulee huutomme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli jotenkin niin lohdullinen löytö tuo, että vaikka Ismael ei ollutkaan se lupauksen lapsi, niin Aabrahamin poika silti ja Jumalan huolenpidossa hänkin. Ja niin mekin:)

      Poista