torstai 14. huhtikuuta 2022

"Pääsiäisaterian valmistelu"

Otsikko, joka oli Raamatun väliotsikkona vilahti silmääni pääsiäistekstien välissä,  kun ihan muuta etsin kesken sen miettimisen, että tänään olisi taas kauppapäivä ja kauppalappukin kirjoitettava, että tietää mitä kaupasta taas tuo.

Olivatkohan Jeesuksen seurassa kulkevat jo ehtineet miettiä sellaista kysymystä, että missä ihmeessä he pääsiäisen viettävät? Jeesus ei ole sanonut siitä vielä mitään... Mutta sitten:

"Sitten tuli se happamattoman leivän päivä, jolloin pääsiäislammas oli teurastettava. Jeesus lähetti Pietarin ja Johanneksen kaupunkiin ja sanoi heille: "Menkää valmistamaan meille pääsiäisateria." He kysyivät: "Minne tahdot meidän valmistavan sen?" Hän sanoi: "Kun tulette kaupunkiin, teitä vastaan tulee vesiruukkua kantava mies. Seuratkaa häntä. Menkää siihen taloon, johon hän menee, ja sanokaa talon isännälle: 'Opettaja  kysyy sinulta, missä on huone, jossa hän voi syödä pääsiäisaterian opetuslastensa kanssa.' Isäntä osoittaa teille yläkerrasta suuren huoneen, jossa on kaikki järjestettynä. Valmistakaa sinne ateria." He lähtivät matkaan, ja kaikki kävi niin kuin Jeesus oli heille sanonut. He valmistivat pääsiäisaterian." Luuk. 22:7-13 KR-92 "Pääsiäisaterian valmistelu"

No nyt meidänkin edessämme on hetket, jolloin meidän  pitää - kenen enemmän, kenen vähemmän - miettiä pääsiäisen viettoa, ruokaa ja muuta. 

Mutta jos, ja kun, monenlaiset puutteet saattavat valmisteluissa tuntua, eikö ole lohdullista luettavaa  jakeissa, jotka tänä aamuna oli luettavissa  päivän sanassa:

"Kukaan ei siis saa tuomita teitä siitä, mitä syötte tai juotte tai miten noudatatte juhla-aikoja ja uudenkuun tai sapatin päiviä. Ne ovat vain sen varjoa, mikä oli tulossa ; todellista on Kristuksen ruumis. Teidän voittajan palkintoanne ei saa riistää teiltä kukaan, joka nöyryyttää itseään kieltäymyksin, vajoaa näkyihinsä ja palvoo enkeleitä. Sellaisen ihmisen tekevät hänen omat tyhjät ajatuksensa ylpeäksi, eikä hänellä ole yhteyttä Kristukseen, päähän, joka huolehtii koko ruumiista ja pitää sitä nivelten ja jänteiden avulla koossa, niin että se kasvaa Jumalan tarkoittamalla tavalla. Jos kerran olette yhdessä Kristuksen kanssa kuolleet pois maailman alkuvoimien ulottuvilta, miksi yhä käyttäydytte  tämän maailman mukaisesti  ja alistutte sellaisiin sääntöihin kuin "älä tartu", "älä maista", "älä kosketa"? Tämä kaikkihan koskee sellaista, mikä käytön jälkeen häviää. Kysymys on vain ihmisten käskyistä ja opeista. Nämä omatekoista hurskautta, nöyryyden harjoitusta ja ruumiin kurittamista vaativat käskyt tosin näyttävät viisailta, mutta todellusuudessa ne ovat arvottomia ja tyydyttävät vain ihmisen ylpeyttä." Kol. 2:26-23 KR-92 "Todellisuus ja sen varjo"
"Vapauteen Kristus meidät vapautti. Pysykää lujina älkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen. ...  

Teidät on kutsuttu vapauteen, veljet. Mutta älkää tämän vapauden varjolla päästäkö itsekästä luontoanne valloilleen, vaan rakastakaa ja palvelkaa toisianne. Lain kaikki käskyt on pidetty, kun tätä yhtä noudatetaan: "Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi." Gal. 5:1,13-14 KR-92 


Siunattua pääsiäisaikaa sinulle, ovatpa olosuhteesi millaiset tahansa!
9 kommenttia:

 1. Meillä isäntä on vielä kaksi päivää Vivamon herkkupatojen ääressä eli huomisen ja ylihuomisen. Tänään hänellä vapaata, ja nyt syötiinkin vaan pikaruokaa... eli valmista. Ruuanjakelusta saatua kaalilaatikkoa (mies) ja (kaupasta) bataattikeiton minä. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä vähemmän minua kiinnostaa ruuanlaitto, verrattuna aiempaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla myös on kovin nihkeää ruoanlaitto. On ollut sellaista viime aikoina, että mahdollisimman vähillä tekemisillä se hoidetaan... Mutta jo ihan nuorimpien takia, on yritettävä jotain värkätä.

   Poista
 2. Onko teillä siellä hellarissa tapana kiirastorstai-iltana pääsiäisateria?, minusta olisi hienoa että tuota Raamatun sanaa noudatettaisiin, samoin ehtoollinen, sitä vain ei kaikissa srk.ssa ole.Täällä Vapaakirkossa oli eilen illalla hieno tilaisuus, oli ehtoollinen ja pääsiäisateria sen jälkeen, sitten oli vapaa sana, ja viimeiseksi kahvitarjoilu vielä, tietysti saarna ensin.
  Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää pääsiäistä sinne myös! Täällä on tänään ehtoolliskokous klo 18.

   Poista
  2. Tuo sun mainitsema torstai-illan ateria olisi kyllä hyvä tilaisuus seurakunnan kokoontua yhteen. Ja noin ylipäätään enemmän semmoista, ettei aina niin kiiruusti lähdettäisi kotimatkalle... me myös.

   Poista
 3. Olipa lohdullinen ajatus tässä yhteydessä tuo, ettei kukaan saa tuomita teitä siitä, miten noudatatte juhla-aikoja. Pääsiäisen sanoma on silti sama valmisteluista ja ulkoisista puitteista huolimatta. Siunattua pääsiäistä sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, siunaus teidän pääsiäiseenne myös! Se tuntui minustakin niin lohdulliselta, että saa laittaa kukin juhlansa ihan omalla tavallaan, tai olla laittamatta. Meillä esim. minä sain kyllä haettua koristelaatikoita varastosta, mutta kas vain, koristeet on yhä niissä laatikoissa.

   Poista
 4. Minä ainakin iloitsin teidän koristelaatikon näkemisestänne. Se ilahdutti. Iloisen värikkäät askartelun tulokset. Minulle ei ole tullut velvollisuuden tunnetta koristella kotia, vaikka pidän askartelusta. Saadaan olla vapaita! Kiitos Jeesus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin onneksi saadaan:) Minäkin iloitsin sitä koristelaatikon sisältöä tutkiessani, ja siitä oli aikomus laittaa niitä vähän esillekin. Vaan niin se jäi, ei oikein tuntunut olevan paikkoja, tavaraa on pöytäpinnoilla. Vaan eniten se oli varmaan jotenkin jaksamisesta kiinni.

   Poista